10 askelta kestävämpään elämään

Tänään päätin kirjoitella asioista, joihin olen alkanut kiinnittää huomiota ympäristöasioista lukemisen puitteissa. Meillä voi olla joskus käsitys, että ympäristöteot tehdään jossain kaukana meistä suurissa kokouksissa, mutta uskon pystyvämme kulutuspäätöksillämme sekä elintavoillamme ottamaan osaa joihinkin talouden ja maailmanmenon mekanismeihin, hitaasti mutta varmasti. Pienillä asioilla, ja pienillä teoilla, voimme vaikuttaa ehkä enemmän kuin uskommekaan.

1. Uudelleen käytettävät astiat

Ostin lasisen pullon, johon voi laittaa niin kylmää kuin kuumaakin juomaa. Pullo kulkee matkassa näppärästi, ja kun jano yllättää, on kiva ettei tarvitse marssia ärrälle ostamaan muovipullollista vettä. Täällä pääkaupunkiseudulla suurimmalla osalla ihmisistä onkin erilaisia metalli/lasi/kahvitermospulloja, joka on kiva näky, kun on lukenut siitä, miten lyhyt ”elämä” muovipulloilla onkaan. Kahvikupinkin olen ostanut, mutta henkilökohtaisesti parasta on silti juoda kahvit tai teet paikan päällä esimerkiksi kotona tai koulun ruokalassa. Kertakäyttöiset kahvikupit ovat yksi suuri maailman riesa, sillä niitä on vaikea kierrättää materiaalien vuoksi, mutta myös koska ne päätyvät usein sekajätteisiin.

2. Valinnat ruokaostoksilla

Joskus helpompi on parempi, mutta minulle on mukavampaa ostaa mahdollisimman paljon irtotuotteita, esimerkiksi hedelmien ja vihannesten suhteen. Pussiksi valikoituu yleensä paperipussi, joita voi sitten myöhemmin käyttää ruokajätteisiin. Monet hedelmät, kuten banaanit, appelsiinit ja omenatkin menevät usein ilman pusseja. Yritän myös ruokaa ostaessa miettiä kauas eteenpäin, ja ostaa suurissa erissä ruokia joita tulee syötyä paljon. Periaate on se, ettei ostaisi niin paljon pieniä muoviin yksittäispakattuja asioita. 

3. Parempaa ihonhoitoa, vähemmän kosmetiikkaa

Jossakin vaiheessa havahduin siihen, miten turhauttavaa on kaiken maailman muovipullojen kertyminen kylppäriin, joten viime suihkusaippuoiden loputtua ostin Ruohonjuuresta oliivipalasaippuan (tehty oliiviöljystä, vedestä ja suolasta). Toistaiseksi olen todennut sen käyvän niin vartalolle, kasvoille ja hiuksillekin, ja lisäksi se kulkee hyvin reissussa. Oli ilahduttavaa tajuta pienen pahviin pakatun saippuan käyvän niin moneen tarkoitukseen! Kosmetiikkaan olen joskus panostanut, mutta nykyään ostelen yhä vähemmän, mutta kun ostan, haluan ostaa vegaanista ja eläinkokeetonta. Minimalismi on ehkä luikerrellut meikki- ja ihonhoitorutiineihinikin, kun ”vähemmän on enemmän” -filosofia on alkanut pätemään yhä vahvemmin. Onneksi meikistä ja ihonhoidosta innostuneille on nykyään tarjolla paljon tuotteita, joiden tekemisessä ei ole vahingoitettu eläimiä. Jospa pian alettaisiin valmistaa enemmän myös tuotteita, joiden pakkaukset olisivat ympäristöystävällisempiä.

4. Bambuhammasharja

Muoviset hammasharjatkin olivat yksi asia, joka tuppasi ärsyttämään. Hammasharja on kuitenkin se, jonka kaikki tarvitsevat, mutta jonka muoviset versiot jäävät ikuisesti hengailemaan planeetallemme. Apuun tuli suloinen bambuhammasharja, joka oli ensimmäisellä kokeilukerralla jotenkin liian kova, mutta toisella juuri sopiva. Kiva, että näitä saa nykyään marketeistakin, mutta isompi valikoima on esimerkiksi Ruohonjuuressa.

5. Kokkaaminen ja välipalat

Kokkaan kotona paljon itse, ja varsinkin kouluun on tärkeää tuoda eväitä melkein joka päivä. Kun leipoo esimerkiksi keksejä suuren erän, voi niitä tuoda välipalaksi kouluun, eikä aina ostaa kalliita yksittäisiä myslipatukoita tai smoothiepulloja. Plussana on se, että voi vaikuttaa niiden sisältöön paremmin, ja tulee ehkä hiukan vähemmän jätettä. Myös ateriat syön mieluummin paikan päällä kuin take-awaynä. 

6. Muovipilligate

Muovipillit ovat jotain, jotka tukkivat helposti vesistöjen asukkaiden hengitystiet, ja tekevät kaikkea muutakin järkyttävää tuhoa, joten niitä ei kannata ostaa. Minä käytän monta vuotta sitten ostettuja muovipillejä huuhtomalla ne käytön jälkeen. Kunhan ne vetelevät viimeisiään, aion leikata ne halki, ja kierrättää. Sitten jos on vielä tarvetta pilleille, voi ostaa metalliset pillit, joita saa nykyään monista paikoista, ja toimivat ihan yhtä hyvin kuin muoviset. Onneksi monet kahvilaketjutkin ovat alkaneet siirtymään erilaisiin biohajoaviin materiaaleihin tai kestävämpiin ratkaisuihin.

7. Eläinperäisistä tuotteista luopuminen

Moni eläimiä hyödykseen käyttävä teollisuus käyttää maapallon resursseja aivan mahdottomasti. Jossei yhdessä yössä vegaaniksi halaja, voi esimerkiksi pitää vegaaniruokapäiviä, tai korvata jonkun tietyn liha- tai maitotuotteen kasvisvaihtoehdolla. Esimerkiksi tofu aamumunakokkelissa on kolesteroliton mutta proteiinipitoinen vaihtoehto kananmunalle. Kunhan vain uskaltaa kokeilla, voi oppia, että kasviksista kokkaaminen on aivan yhtä hauskaa, jossei hauskempaa ja luovempaa, kuin eläinperäisistä tuotteista kokkaaminen. 

9. Vähemmän tavaraa, enemmän laatua

Tavoitteenani on ollut vähentää ostamista ylipäätänsä, sillä liika tavara ahdistaa ja siitä huolehtiminen vie aikaa ja resursseja. Erilaiset halpatavarat saattavat olla nopeampia ja helpompia ostaa, mutta usein niistä ei ole iloa pitkäksi aikaa. Parempi olisi suoraan investoida kestävämpiin tuotteisiin, joita tietää tarvitsevansa pitkään. Esimerkiksi vaatteiden suhteen olisi hyvä miettiä, mitenköhän kauan tietty vaatekappale kestää käyttöä, ja että onko se ylipäätänsä omaan makuun, eikä vain sen viikon trendituote. Maailmassa tuotetaan vaatteita nykyään niin paljon, ja niin halvalla, että kaatopaikoille päätyy ihan liikaa ihmisten käyttämiä ja kokonaan käyttämättä jääneitä materiaaleja. Kirpputorit ovat muoti-intoilijan mekka!

9. Aineettomat ja ilmaiset ajanvietteet

Tässä tapauksessa ei ilahdu pelkästään maapallo, mutta myös oma lompakko. On paljon asioita, joita voi tehdä tavaroiden ostamisen sijaan. Voi esimerkiksi mennä kirjastoon hyödyntämään niiden mahtavaa materiaalikirjoa, kuten tietenkin kirjoja, lehtiä, elokuvia, äänikirjoja, elektronisia artikkeleita, tai esimerkiksi Helsingin Oodin tapauksessa vaikka ompelukoneita! Erilaisten kädentaitojen harjoittaminenkin on yksi ihanista ajanvietteistä, jossa ei tarvita rahaa tai tilaa tavaralle. Kynä käteen ja piirtämään tai kirjoittamaan, kirjoita argumentoiva kannanotto, runo, tai pientarina, maalaa, neulo, virkkaa, tai kokkaa. Tapaa ihmisiä, ja ole läsnä. Menkää sohvan nurkkaan rupattelemaan, kahvilaan, museoon tai rap-artistin keikalle. Kaikki tämä voi olla paljon antoisampaa kuin tavaratalossa kierteleminen ilman päämäärää.

10. Askel kerrallaan

Oman panoksen hyväksyminen on ehdottoman tärkeää. Kukaan ei voi ottaa kokonaista maapalloa harteilleen, ja ainakin omalla kohdallani ympäristöasioiden opiskelu synnytti ensin järkyttävän eksistentiaalisen kriisin. Nyt, kun siitä on jo tovi, ymmärtää asioita jo paljon paremmin, ja sitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Ei ole kovin realistista, että alkaisi yhdessä yössä maailman vähiten kuluttavammaksi yli-ihmiseksi. On kuitenkin ehdottoman tärkeää opiskella näitä asioita, ja pieni askel kerrallaan tehdä itse parempia valintoja. Jokaisella on oma matka kuljettavanaan, mutta voin uskoa, että jokainen hyötyy aina silloin tällöin omien arvojen ja elämäntapojen tarkistuksesta. Elääkö oman näköistä elämää vahingoittamatta muita, vai käyttääkö liikaa aikaa ostamalla asioita joita ei tarvitse, rahalla jota ei ole, tehdäkseen vaikutuksen ihmisiin joista ei pidä?

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

Loppujen lopuksi, rakkaus, luonto, eläimet, sekä ihmiset ympärillämme ovat paljon tärkeämpiä asioita kuin omistamamme tavaramäärä tai status. 

Kun monet pienet ihmiset alkavat ottaa pieniä askeleita, ihmiskunta alkaa ottaa suuria.

♡Laura

Previous
Previous

The Importance of Asking Questions

Next
Next

Slowing Down